İşverenlerin yüzde 43’ü ‘asgari’nin üzerinde zam yapacak

İŞVERENLERİN ASGARİ ÜCRET ZAM PLANLARI AÇIKLANDI

İSTANBUL (İGFA)- Türkiye’nin önde gelen istihdam platformlarından Eleman.net, yeni asgari ücrete dair işverenlerin görüşlerini ve yaklaşımlarını ortaya koydu.

Düzenlediği ankette yer alan “Asgari ücret zam oranından memnun musunuz?”sorusuna katılımcıların yüzde 39’u “Evet”, yüzde 61’i “Hayır” yanıtını verdi.

Anket katılımcılarının yüzde 64’ü 1-10 arası, yüzde 34’ü 10-30 arası, yüzde 10’u 30-50 arası ve yüzde 12’si de 100 ve üzeri sayıda asgari ücretli çalışan istihdam ettiklerini belirtti.

Anketin “Asgari ücret zammı sonrası çalışanlarınıza yüzde 30’dan fazla zam yapacak mısınız?”sorusuna yüzde 43 oranında olumlu, yüzde 32 oranında olumsuz yanıt verildi. Kalan yüzde 25’lik kesim ise henüz karar vermediğini belirtti. Öte yandan işverenlere “Yılın ortasında ikinci bir asgari ücret zamı olur mu?” diye sorulduğunda yüzde 67 oranında “Hayır” cevabı verildiği görüldü.

İŞVERENLERİN YÜZDE 28’İ BU YIL İKRAMİYE VERECEK

Ankette yer alan “Ücret zammı dışında çalışanlarınızı enflasyona karşı korumak için hangi uygulamaları devreye alacaksınız?” sorusuna ise işverenlerin yüzde 12’si mutfak desteği, yüzde 5’i kira yardımı, yüzde 28’i ikramiye yanıtını verirken, yüzde 56’sı henüz bir plan yapmadığını paylaştı.

Ankette çalışanların göstereceği tavır ise işverenlere soruldu. Bu kapsamda “Asgari ücret zam oranına çalışanların geri bildirimi sizce nasıl olacak?” sorusuna yönelik, katılımcıların yüzde 16’sı iş değiştirmelerin yaşanacağını, yüzde 34’ü mevcut iş durumunun korunacağını, yüzde 50’si ise daha fazla zam talebinin oluşacağını ifade etti.

Anket sonuçlarını değerlendiren Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Bu yıl işverenler ve çalışanların arasındaki uyumu alım gücü belirleyecek. Temel ihtiyaçlarda bütçeyi sarsacak artışların oluşması çalışanların daha fazla zam talep etmesine sebebiyet verecektir. Öte yandan istedikleri zamma ulaşamayan çalışanlar da iş değiştirme eğilimi gösterecektir. Bu dönemde işveren tarafının, çalışanlarını enflasyona karşı desteklemesi gerekiyor. Hem makul düzeyde yapılacak zamlar hem de artı olarak verilecek yan haklar, başta büyük şehirlerde yaşayan çalışanlar için bir denge unsuru oluşturacaktır. Bu hamleler yapılmadığı durumlarda ise mevcut iş verimliliği ve kalifiye çalışan sayısı düşen işletmelerle karşılaşabiliriz.” dedi.

Related Posts

Ferhat Göçer, Spotify ile görüştü: Abonelik ücretleri ve içerik gündemdeydi

Dijital müzik ekosisteminin geleceğine yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha güçlü biçimde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), müzik dünyasının dev dijital platformu Spotify ile kritik bir …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.