İspanya’daki emlak vergisi zammı Türkiye’yi de etkileyebilir

İspanya Hükümeti, Konut Vergisi Kararıyla Gündemde

İspanya’da hükümetin konut krizi nedeniyle aldığı vergi kararı, ülke genelinde tartışmalara yol açtı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Birliği dışında yaşayanların artık İspanya’dan aldıkları evler için mülkün değerinin yüzde 100’üne varan oranlarda vergi ödemek zorunda kalacaklarını açıkladı. Benzer uygulamaların Kanada ve Danimarka’da da olduğunu ifade eden Sanchez, amacın “daha fazla konut, daha iyi regülasyon ve daha büyük yardım” olduğunu belirtti. Başbakan, 2023’te AB dışında yaşayan kişilerin İspanya’dan 27 bin ev satın aldığını ve bunları oturmak için değil, “para kazanmak” için aldıklarını söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, İskan Bakanlığı tarafından duyurulan yeni vergi tarifesi, “Emlak Transferi Vergisi” (ITP) adıyla büyük kentler ve sahil bölgelerindeki yaklaşık 26 bin ikinci el mülkü etkileyecek.

Şu anda İspanya’da, ev alınan bölgeye göre değişmekle birlikte ITP kapsamında yüzde 6 ila yüzde 13 arasında vergi ödeniyor.

Özellikle Barcelona ve Madrid gibi büyük kentlerde kira fiyatlarının artmasıyla beraber ev fiyatları da yükseliyor. Bu sorunda, artan turizm ve evlerin kısa süreli kiraya verilme eğiliminin de etkili olduğu düşünülüyor.

Muhalefetin Tepkisi

Başbakan Sanchez’in kararına tepki gösteren muhalefetteki Halk Partisi (PP), yönettikleri bölgelerde bu vergiyi uygulamayacaklarını açıkladı. Halk Partisi’nin iletişim direktörü Luis de la Matta, “Sorun insanların İspanya’da yaşamak istemesi değil, sorun konut yetersizliği” diyerek, “Yabancı düşmanı bir önleme olanak tanımayacağız” ifadesini kullandı.

Sanchez’in açıkladığı vergi artışı parlamentonun onayına sunulacak. Uygulama ise İspanya’daki bölgesel hükümetler tarafından gerçekleştirilecek. İngiliz ya da Latin Amerikalı alıcıların ikinci evlerinin yoğun olduğu Endülüs, Valencia, Kanarya Adaları ve Balear Adaları gibi bölgelerde, yerel yönetimlerin Halk Partisi’nde olduğu belirtiliyor.

İskan Bakanı Isabel Rodriguez, vergi artışını uygulamayacaklarını açıklayan muhalefete tepki göstererek, “İşleri baltalamak isteyen birileri olursa, halka bunun hesabını vermek zorunda kalacaklardır” dedi.

Katalonya Kiracılar Birliği ise yabancı konut alıcılarının büyük bir kısmının AB içinden olduğunu belirterek, planlanan önlemi ‘alakasız’ olarak nitelendirdi.

Uzmanlara Göre

Uzmanlar, İspanya’daki yüksek vergilerin uluslararası konut piyasasına etkilerinin olacağını belirtiyor. Planlanan vergilerin özellikle İngiltere’deki potansiyel alıcıları farklı ülkelere yönlendireceği öngörülüyor.

İngiltere’deki emlakçılar derneği Propertymark’ın başkanı Toby Leek, aşırı vergi artışının birçok İngiliz’in Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelere yönelmesine neden olabileceğini söyledi.

Londra merkezli hukuk şirketi Spencer West LLP’den Stephen Abletshauser ise “AB dışında yaşayan ve emekliliğini sıcak bir ülkede geçirmek isteyen zenginler” için rekabetin arttığını ve bu nedenle İspanya’daki kararın Türkiye, İtalya, Malta, Kıbrıs ve hatta Fransa gibi ülkelerde memnuniyetle karşılanabileceğini belirtti.

(ALINTI)

Related Posts

Ferhat Göçer, Spotify ile görüştü: Abonelik ücretleri ve içerik gündemdeydi

Dijital müzik ekosisteminin geleceğine yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha güçlü biçimde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), müzik dünyasının dev dijital platformu Spotify ile kritik bir …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.