Diyabetin ilk işareti olabilir: Bu belirtileri hafife almayın!

Diyabetik Ayak Hastalığının Önlenmesi ve Tedavisi Hakkında Uzman İpuçları

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetin vücuttaki birçok organı etkileyen ve ciddi komplikasyonlara neden olabilen hastalıklardan biri olduğunu belirtiyor. Bu komplikasyonlardan biri de diyabetik ayak hastalığıdır.

Diyabetik ayak, sinir ve damar harabiyetleri nedeniyle ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde bacak amputasyonu ile sonuçlanabilen bir durumdur. Ancak Doç. Dr. Diktaş, diyabetik ayak hastalığının önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu vurgulayarak, erken müdahalenin önemini vurguluyor.

Diyabetik Ayak ve Amputasyon Riski

Doç. Dr. Diktaş, tedavi edilmeyen diyabetik ayak hastalığının ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. İlerleyen yaraların bacak amputasyonuna kadar ilerleyebileceğini belirten uzman, bu nedenle diyabetik ayak hastalarının tedavi sürecinin uzmanlar tarafından yönetilmesi gerektiğini söylüyor.

Tedavi sürecinde yaranın iyileşmesinin sağlanması ve gerektiğinde plastik cerrahi müdahaleler ile doku kapatılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Diktaş, plastik cerrahinin yapacağı Flepameliyatları ile doku kapatılmasının öneminden bahsediyor. Ayrıca, ayakkabı seçimi ve hijyenin tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Ayak Bakımının Önemi

Diyabetin ayaklar, damarlar ve sinirler üzerindeki etkisine dikkat çeken Doç. Dr. Diktaş, oluşan durumun ayak bölgesinde basınç artışına neden olduğunu ve bu durumun yaraların gelişmesine sebep olabileceğini söylüyor.

Hastaların ayaklarını düzenli olarak kontrol ettirmesi gerektiğini vurgulayan uzman, diyabetik ayak hastalığının genellikle sinir ve damar harabiyetlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Ayakta oluşan basınç noktalarının değişmesiyle nasır gibi dokuların oluşabileceğini ve bu durumun ilerleyerek derin yaralara neden olabileceğini ifade ediyor.

Diyabetik Ayak ve Enfeksiyon Tedavisi

Diyabetik ayak hastalığının ilerlemesiyle enfeksiyon riskinin arttığını belirten Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, enfekte yaraların antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale ile temizlenmesi gerekebileceğini belirtiyor.

Uzman, ayakta enfeksiyon gelişmesi durumunda kontrol altına alınması ve yaranın iyileşme sürecinin başlatılmasının önemini vurguluyor. Diyabetik ayak hastalığının erken teşhis ve düzenli ayak bakımı ile kontrol altına alınabileceğini belirten uzman, hastaların küçük yaraları dahi ciddiye alması gerektiğini ve uzman kişilere başvurması gerektiğini hatırlatıyor.

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar tıkanıklığı olan bir durumda öksürmenin size hiçbir faydası olmaz. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Hatta ritim bozukluğunu tetikler. Bu inanış, şehir efsanesi” dedi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda zehirlenmeleri, her yıl binlerce kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. Ancak ilginç bir şekilde, aynı ortamda bulunan bazı insanlar bu durumu yaşarken, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Peki, bu farkı yaratan faktörler neler?

Aşı reddi artıyor: Halk sağlığı tehlike altında!

Son yıllarda dünya genelinde artan aşı reddi, halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturuyor. Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, aşılamanın her yıl milyonlarca hayat kurtardığını vurguladı.

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüs kazası: 2 ölü, 16 yaralı

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüsün karıştığı kazada 2 kişi öldü, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Kaza, Sivas’a bağlı Çeltek köyü yakınlarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Yıldız beldesinden Sivas istikametine gitmekte …