Her gün 9 saatten fazla uyuyorsanız dikkat: Ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir

Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları ve Düzenin Önemi

Yetişkinler için ideal uyku süresi günlük 7 ila 9 saat olarak kabul edilir. Ancak, bu sürenin düzenli olarak aşılması, metabolik bozukluklar, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar ve zihinsel gerileme riskini artırabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku eksikliği kadar fazla uyumanın da sağlık açısından riskler taşıdığına dikkat çekti. Fazla uyku, uyku apnesi, hipersomni gibi uyku bozukluklarına ek olarak depresyon, bağışıklık sistemi hastalıkları, hormon dengesizlikleri ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilidir.

Uykunun vücuttaki çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini belirten İliaz, Alzheimer, demans, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırabileceğini vurgulayarak sürekli aşırı uyku ihtiyacı hissedenlerin tıbbi destek alması gerektiğini söyledi.

Hafta içi yetersiz uyuyanların hafta sonları fazla uyuyarak dengelemeye çalıştığını belirten İliaz, uzun vadede sağlıklı bir çözüm olmadığını söyledi. Bilimsel çalışmalar, kaybedilen uykunun geri kazanılamayacağını gösteriyor. Uyku düzeni oluşturmanın önemine vurgu yapan İliaz, sağlıklı bir yaşam için düzenli uyku alışkanlığının önemini vurguladı.

İliaz, güne aynı saatte yatıp kalkarak biyolojik ritmi korumanın uyku kalitesini artıracağını belirtirken, egzersiz yapmanın uyku geçiş sürecini iyileştirdiğini ve enerji seviyesini yükselttiğini söyledi. Akşam kafein ve alkol tüketimini sınırlamanın kesintisiz bir uyku süreci sağladığını ifade eden İliaz, stres yönetiminin uyku kalitesini olumlu etkilediğini kaydetti.

Uyku problemi yaşayanlar için profesyonel destek almanın önemini vurgulayan İliaz, sağlıklı bir yaşam için uyku düzeninin kritik bir faktör olduğunu belirtti. Yorgunluk, uyku düzensizliği veya aşırı uyuma ihtiyacı hissedenlerin uzmana başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar tıkanıklığı olan bir durumda öksürmenin size hiçbir faydası olmaz. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Hatta ritim bozukluğunu tetikler. Bu inanış, şehir efsanesi” dedi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda zehirlenmeleri, her yıl binlerce kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. Ancak ilginç bir şekilde, aynı ortamda bulunan bazı insanlar bu durumu yaşarken, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Peki, bu farkı yaratan faktörler neler?

Aşı reddi artıyor: Halk sağlığı tehlike altında!

Son yıllarda dünya genelinde artan aşı reddi, halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturuyor. Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, aşılamanın her yıl milyonlarca hayat kurtardığını vurguladı.

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …