Türk somonu ihracatı yılın ilk çeyreğinde 84,4 milyon doları aştı

Türkiye Somon İhracatında Önemli Başarı

Türkiye, 2025 yılının ilk çeyreğinde somon ihracatında büyük bir başarıya imza attı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, ocak-mart döneminde 11 bin 899 ton somon ihraç edilerek 84 milyon 406 bin 690 dolar gelir elde edildi.

Rusya, En Büyük Pazar

İç sularda yetiştirilen somonlar, Karadeniz’deki kafeslerde büyütülerek 20 ülkeye ihraç edildi.

En büyük pazar Rusya Federasyonu oldu ve bu ülkeye 74 milyon 37 bin 993 dolarlık somon satıldı.

ABD’ye Yüksek İhracat

ABD’ye 2 milyon 382 bin 754 dolarlık, Japonya’ya ise 1 milyon 233 bin 111 dolarlık somon ihracatı yapıldı.

Geçen yıla göre bu dönemde Azerbaycan’a da somon ihraç edilmesi dikkat çekti.

Toplam Gelir 84 Milyon Dolar

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, Türk somonunun ekonomi için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Kobya, “Karadeniz’de yetiştirilen somonlarımız, dünya pazarlarında kalitesiyle fark yaratıyor. 84,4 milyon doları aşan gelir, sektör için umut verici bir tablo çiziyor” şeklinde konuştu.

Üretim Kapasitesi Artacak

Rusya’nın en büyük alıcı olduğunu vurgulayan Kobya, ABD ve Japonya gibi pazarlarda var olmanın Türk somonunun küresel rekabet gücünü gösterdiğini belirtti.

Azerbaycan’a yapılan ihracatın pazar çeşitliliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Kobya, gelecek dönemde üretim kapasitesinin artırılması ve yeni pazarlara ulaşılması hedeflendiğini aktardı.

Kobya, “Türk somonunun marka değerini artırmak için kalite standartlarını güçlendirecek, tanıtım faaliyetlerini artıracak” diyerek sektörün kararlılığını vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Ferhat Göçer, Spotify ile görüştü: Abonelik ücretleri ve içerik gündemdeydi

Dijital müzik ekosisteminin geleceğine yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha güçlü biçimde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), müzik dünyasının dev dijital platformu Spotify ile kritik bir …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.