Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Emeklilik Sonrası Sigortasız Çalışmanın Riskleri

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı çalışanlara tanınıyor.

Sigortalı çalışmak mümkün, ama şartları var

Emekli bir vatandaş, aylığını kestirmeden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kapsamında çalışabiliyor. Bu durumda işveren, brüt maaş üzerinden yüzde 32 oranında SGDP ödüyor. Bunun %7,5’i çalışanın, %24,5’i işverenin yükümlülüğü. Ancak bu prim emekli maaşını artırmıyor; sadece çalışmanın yasal zeminde yürütülmesini sağlıyor.

Aylığı kestirip yeniden sigortalı olmak maaşı artırır mı?

Habertürk’ün haberine göre, emekli maaşını kestirerek yeniden sigortalı olarak çalışmak, ileride daha yüksek emekli aylığı alma şansı sunabiliyor. Ancak bu yöntem her emekli için avantajlı değil.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Yatırımcıya ağır darbe: Ekonomi yönetiminden dev vergi kararı!

Ekonomi yönetimi, uzun vadeli Türk lirası yatırımını özendirmek amacıyla yeni düzenlemeler yaptı. Stopaj oranlarındaki artış Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulamalar kısa vadeli yatırım yapanları doğrudan etkiliyor.