Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor

Böbrek Sağlığı için Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak havalarda böbrek sağlığının daha fazla dikkat gerektirdiğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, “Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terleme yoluyla ciddi miktarda sıvı kaybı yaşanır. Bu durum, böbreklere gelen kan akımının azalmasına ve atık maddelerin yeterince süzülememesine neden olabilir’’ dedi.

Nefroloji Uzmanı Dr. Merve Aktar, böbreklerin yeterli sıvı alımı olmadığı durumlarda susuz kalarak böbrek işlevlerinde bozulmalara neden olabileceğini vurgulayarak, meyve ve sebze tüketiminin önemini belirtti.

MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Sıvı kaybının artması durumunda, özellikle yaşlılar, çocuklar, diyabet, tansiyon ya da kalp hastalığı olan bireylerde böbrek hasarı riskinin ciddi şekilde arttığını belirten Dr. Aktar, şu uyarılarda bulundu:

  • Sıvı kaybı arttıkça, böbrek hasarı riski yükselebilir.
  • Böbrek taşı riski artabilir.
  • Günlük su ihtiyacı, hava sıcaklığı ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişebilir.

Ayrıca Dr. Merve Aktar, yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu:

  1. Geceleri sık aralıklarla su için. Susamayı beklemeyin.
  2. Sabah idrar renginizi kontrol edin, açık sarı olması önemlidir.
  3. Güneşin en dik olduğu saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçının.
  4. Aşırı tuz ve protein tüketiminden kaçının.
  5. İlaçlarınızı hekiminizle birlikte gözden geçirin.

Related Posts

Damarlarınız yaşlı olabilir

Yaşınız 30’larda mı? Peki kilolu ve göbekli misiniz? Sigara kullanıyor musunuz? Daha çok hazır gıdalarla mı besleniyorsunuz? Yoğun stres altında mısınız? Bu sorulara yanıtınız çoğunlukla ‘Evet’ ise damarlarınız gerçek yaşınızdan çok daha büyük olabilir. Bu da kalp krizi, felç riskinizin yüksek olduğu anlamına gelir.

Kazakistan Sağlık Turizmi Fuarı

ALZ Kazakistan Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı Almatı’da başarıyla gerçekleştirildi

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Günde 1-3 fincan kahve içen kadınlar için çarpıcı araştırma sonucu

Yapılan yeni bir araştırma, kahve içmenin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.

İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç, şizofreni tedavisinde toplumsal önyargıların kırılması, empati kurulması ve sosyal desteğin en az ilaç tedavisi kadar hatta daha fazla önem taşıdığını vurguladı. Medyanın sansasyonel dil yerine insani ve bilinçli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.