Ayasofya’nın yer altı yapıları temizlenerek ziyarete açılacak

Ayasofya’nın Tünelleri ve Yer Altı Mezarı Temizlikten Sonra Ziyarete Açılacak

Dünyanın sanat ve mimarlık tarihi açısından önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin tünelleri, mahzenleri, dehlizleri ve üç odalı yer altı mezarı temizlik çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen temizlik ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, yaklaşık 5 yıl önce Ayasofya’nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmalarını yaptıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu‘nun destekleriyle yürütülen görselleştirme çalışmalarından sonra temizlik çalışmalarına başlayacaklarını duyuran Diker, “Bu sayede Ayasofya’nın yıllardır ihmal edilen yer altı güzellikleri ve arkeolojik bulgular ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş olacak.” dedi.

Ayasofya’yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yer altı yapılarında tüneller, mahzenler ve mezar olduğunu belirten Diker, tüm bu yapıların bir yıl sürecek çalışma ile temizleneceğini ifade etti.

Çalışmanın Türkiye ve dünya kamuoyunun dikkatini çekeceğini belirten Diker, “Bu çalışma sayesinde Ayasofya’nın yer altı yapılarının temizlenmesiyle belli bir kısmı ziyarete açılacak ve içindeki bulgular, Ayasofya Müzesi tarafından denetlenerek İstanbul’un tarihine ışık tutacak nitelikte olanlar gün yüzüne çıkacak.” şeklinde konuştu.

Diker, revaklı avlunun altında bulunan kısımların Ayasofya ile aynı yaşta yani bin 500 yıllık olduğunu belirterek, mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Yapılacak çalışmanın önemine vurgu yapan Diker, “Ayasofya’nın mevcut iklimlendirme koşullarının iyileştirilmesi için bu yer altı yapılarının temizliğinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bu çalışma, daha önce yapılanlardan daha kapsamlı ve uzun vadeli olacak. Ayasofya gibi önemli bir yapıya ait yer altı yapılarının temizlenmesi, İstanbul’a yeni kazanımlar sağlayacaktır. Kültürel mirasımızın tekrar gündeme gelmesi, Ayasofya’ya olan ilginin artmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Ayasofya’da yürütülen Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Diker, sadece üst yapı değil, alt yapı düzenlemelerinin de yapıldığını belirterek bu durumun sevindirici olduğunu dile getirdi. (AA)


Annem Ankara: Ne dönem, ne de Ankara dizisi olabiliyor!


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon ENAG’a göre 83,40, TÜİK’e göre 44,38 oldu

TIKLAYIN – Memur maaşı ve emekli aylığı zammı belli oldu

TIKLAYIN – Kıdem tazminatı tavanı belli oldu

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti: İşte değişen ödemeler

TIKLAYIN – Ahmet Türk: Bahçeli’nin tutumunu görünce insan şok oluyor, samimi olduğunu da insan fark ediyor

TIKLAYIN – DEM Parti’nin “İmralı” gündemli siyasi parti ziyaretleri sürüyor, takvim belli oldu


Related Posts

2025 DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her sene düzenleniyor. Sınava katılarak başarılı olan adaylar ön lisans eğitimlerini dört yıla tamamlama şansı elde ediyor. Peki, 2025 ÖSYM DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Aile – Çocuk Masal Şenliği

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile – Çocuk Masal Şenliği programında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okulda öğretilenlerin, okulda davranış kazanılması gereken boyutları evde, ev ortamında …

Kocaeli Emniyeti’nden 23 Nisan Coşkusu: Çocuklar Polis Üniformalarıyla Görevde

KOCAELİ İl Emniyet Müdürlüğü’nün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında polis üniforması giyen çocukları çeşitli birimlerde görevlendirerek, çektiği klip renkli görüntüler oluşturdu. Telsizden anons yaptırılan çocuklar bayramın …

SAMSUN’DA 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK OYUNU: OKULUMUZ ORMAN

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), “Okulumuz Orman” çocuk oyununu yarın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel olarak minik izleyicileriyle buluşturacak. Metin Bayram’ın yazıp sahneye koyduğu tek perdelik çocuk oyunu, Samsun’da 23 …

Edebiyat Fakültesinde “Timur ve Dönemi” tartışılacak

 Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi iş birliğinde “Timur ve Dönemi  Sempozyumu” düzenlenecek.

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir