Doğal yetişen defne yaprakları Avrupa’ya ihraç ediliyor

Torosların eteğinde Manavgat Nehri’nin kenarında 250 rakımda bulunan kırsal alandaki Sinanhoca Mahallesi’nin sakinleri, yüksek verim elde etmek için 3 yılda bir ocak-şubat aylarında defne yaprağı hasadı yapıyor.

Bölgede yetişen defne yapraklarının, yanından geçen nehrin neminden kaynaklı yağlı ve kaliteli olduğu değerlendiriliyor. Akseki Orman İşletme Müdürlüğünden alınan izinle toplanan defne yaprakları, mahallede yaşayan yaklaşık 80 aileye gelir kapısı oluyor.

Kırsal mahalle sakinleri, dik yamaçlardaki ağaçlardan topladıkları defne yapraklarını traktör römorklarına yükleyip meydana taşıyor. İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanılan defne yaprağının kilosunu bölge halkından 20 liraya alan firmalar, bunları fabrikalarda işlemek üzere İzmir’e götürüyor.

İşlenen defne yaprakları, Almanya ve Polonya başta olmak üzere İtalya, Fransa, İspanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

“İhracatçılar vasıtasıyla ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz”

Sinanhoca Mahallesi Muhtarı Erol Büyükarslan AA muhabirine, defne yapraklarının köylüler için iyi gelir kaynağı olduğunu söyledi. Çevre köylerden defne yaprağı toplamak için işçi getirdiklerini belirten Büyükarslan, ihracatçılar vasıtasıyla ülke ekonomisine katkı sağladıklarını aktardı.

Defne Tüccarı Mehmet Sarı da bu yıl Sinanhoca Mahallesi’nden 300 ton defne yaprağını almayı planladıklarını dile getirerek, “Sinanhoca bölgesinin defne yaprağı Türkiye’deki en iyi defne yaprakları arasında yer alır. İhracatçı firmalar, defne yapraklarını ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine gönderir.” ifadelerini kullandı.

“3 yılda bir verim alıyoruz”

Defne toplayıcısı Selahaddin Dede (45), kışın bölgede yaşayanların genellikle geçim kaynağının defne yaprağı olduğuna değinerek, “3 yılda bir verim alıyoruz, kestiğimiz defneleri kucağa sığacak şekilde balya yapıp tüccarlara satıyoruz.” dedi.

Kırsal mahallede yaşayan 62 yaşındaki Ahmet Dede de defne yaprağını yıllardır topladığını, kendi arazilerine de defne ağacı diktiğini vurgulayarak, halkın bu şekilde geçimini sağladığını ve ekonomiye katkıda bulunduklarını anlattı.

Komşu mahalleden gelen yevmiyeci defne toplayıcısı Şenay Zorlu (60) da “Defne yaprağı, atalarımızdan kalan şifa kaynağı. Bunun yağı diz ve bel ağrılarına, her türlü şeye deva. Her işin zorluğu olduğu gibi tabii ki bunun da zorluğu var; dağdan kesiyorsun, indiriyorsun, bağlıyorsun, traktöre yüklüyorsun, kolay iş değil. Çalışmadan ekmek yok, çalışana ekmek var.” diye konuştu.

Related Posts

Hükümetten milyonları ilgilendiren hamle! İkinci zam teklifi yolda…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında işçi kesimine ikinci tekliflerini bu hafta vereceklerini bildirdi. Işıkhan, bir otelde düzenlenen Türkiye Kamu-Sen’in 33. kuruluş yıl …

Avrupa’da yükseliş rüzgârı: Ateşkes ve Lagarde etkisi! (24 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 1,4 artışla 542,3 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,9 yükselişle 23.719 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazancıyla 8.800 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi …

TCMB verileri yayımlandı: Haziran’da reel kesim güven endeksi geriledi

Haziran ayında reel kesim güven endeksi düşüş gösterdi. Ekonomiye dair beklentilerdeki dalgalanma dikkat çekerken, bazı göstergeler iyimser sinyaller vermeye devam ediyor. Merkez Bankası açıklamasında sektörel eğilimler öne çıktı.

Dünya devi Türk şirketini satın aldı. 13 bin kişi çalışıyor, tercihi Türkiye oldu

Dünyanın önde gelen dağıtım ve koruma teknolojileri şirketlerinden ABD merkezli Aptar, Türkiye pazarına güçlü bir giriş yaptı. İstanbul’da imzalanan anlaşmayla, 34 yıllık deneyime sahip Türk güzellik ambalajı üreticisi 7M’i bünyesine katan Aptar …

Yeni zirveyi gördü: Euro’dan tarihi rekor

Euro rekor kırdı. Döviz kurlarındaki dalgalanma sürerken Euro, 24 Haziran sabah saatlerinde 46.13 TL seviyesine yükselerek tarihi zirvesine ulaştı. Piyasalarda merak artarken yatırımcılar ‘Euro daha da yükselir mi?’ sorusunu sormaya başladı.

Tapu sahipleri dikkat: O detayı kaçıranlar ödeme yapmak zorunda!

Tapunun rengi, taşınmazın hukuki niteliğini ve alım-satım sürecindeki hakları doğrudan etkiliyor. Gayrimenkul yatırımı yapmadan önce tapu türünü öğrenmek büyük önem taşıyor. Yanlış bir işlem ciddi sonuçlar doğurabilir.