Geçici yaşam alanı ne kadar geçici?

Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine karşın şok hali devam ediyor. Bazı yurttaşlar yaşadıklarını “Bundan önce bir hayatımız yokmuş gibi” diye anlatıyor. Hatay’daki yurttaşlara göre dertlerini anlatma konusunda daha çekingen olsalar da bir yerden sonra hemen herkes soruyor:

“Bu konteynerlerde kaç yıl kalacağız?”

Bu sorunun bize sorulması asıl muhataplara ulaşılamadığının bir göstergesi. Soruyoruz, “Kimse size bu konuda bir şey demedi mi” diye, “Hayır” yanıtı alıyoruz. Deprem bölgesindeki en temel sorun, yetkililerin süreci şeffaf yönetmemesi.

Bu durumda devreye giren fısıltı gazetesi çok hızlı yayılıyor ve insanların kaygılarına kaygı yüklüyor. Bir depremzede çekingenliğini atıp “4-5 yıl burada kalacakmışız” diyor, kimin söylediğini soruyoruz, “Konuşuyorlardı” diyor.

AKP’Lİ BAŞKANA TEPKİ

Konteyner kentin uzağında TOKİ’ler yükseliyor… Kimi deprem şehrinde öncelikli kaygı “Konutlar ne zaman yapılacak”, kimisinde “Bu konutlar kimlere dağıtılacak, bize sıra gelir mi?” AKP’li mevcut belediye başkanı Necati Okay’ın yeniden aday yapılması da tepkilerin hedefinde.

Birçok kayıp yakını yıkılan binalarına kefil olanın bizzat Okay olduğunu iddia ediyor. Kahramanmaraş’taki depremzedelerin bir kısmının Hatay’dakilerden ayrılan yanı, oy verdikleri iktidar partisinin ilgisiz yüzüyle karşı karşıya kalmaları. Eski yaşamlarına dönmek konteyner kentlerde kalanlar için hâlâ çok uzakta…

Bir sonraki durağımız Hatay’dan sonra yıkımın en fazla olduğu Adıyaman…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir