Hastaneler devre dışı

Terör devleti İsrail’in ablukası sebebiyle yakıt ve elektrik temin edemeyen Gazze’deki en büyük 2 sağlık kurumu Kudüs ve Şifa hastaneleri servis dışı kaldı. On binlerce hasta, sağlık görevlisi ve yerinden edilmiş sivilin sığındığı hastanelerin kapanmasıyla beraber bölgede insanlık dramı yeni bir boyuta geçerken, Kızılhaç yetkilileri, sağlık hizmetine ihtiyaç duyan her gün yüzlerce çağrı aldıklarını duyurdu. İşgalci yönetimin içeride tedavi gören 700 hastayı hiçe sayarak boşaltılmasını söylediği Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Selmiyye, kritik önem taşıyan birimlerinin yakıt yokluğunda artık çalışmaması nedeniyle koşulların “felaket” düzeyinde olduğunu belirtti. Selmiyye, prematüre bebeklerin folyolara sarıldığını ve hayatta kalmaları için çaresizce sıcak suyun yanına konulduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, “Risk altında 700 hastayı barındıran Şifa Hastanesini tahliye edemeyiz” dedi. Gazze’deki ikinci büyük sağlık tesisi olan Kudüs Hastanesi’nin ise terör devletinin saldırıları nedeniyle tahliye edilemediği kaydedildi. İşgalci askerler, “sivillerin arasına direnişçilerin karıştığı” bahanesiyle personel ve hastaların tahliye edilmesine izin vermezken, Filistin Kızılayı ise bu iddiayı yalanlayarak içeride silahlı kişilerin bulunmadığını söyledi.

Tanklarla kuşattılar

Yerel kaynaklar, Gazze’nin güneyindeki Helou Hastanesi’ndeki 100 hasta ve sağlık personelinin İsrail tankları tarafından kuşatıldığını bildirdi. Hastanede yakıt ve su yokluğu sebebiyle sterilizasyon amacıyla yağmur suyu kullanılmaya başlanırken, yetkililer işgalci orduya hastaların tahliye edilebilmesi için güvenli geçiş sağlaması çağrısında bulundu. DSÖ ise “Gazze’deki 36 hastaneden 22’si yani yarıdan fazlası yakıt yetersizliği, saldırılar ve güvenli olmayan ortam nedeniyle hizmet dışı kaldı” açıklaması yaptı.

Çürümüş cesetler kokmaya başladı

Öte yandan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, “cenazeleri çıkarma çabalarımızın başarısız olmasının ardından Şifa Hastanesi’nde toplu mezar kazmaya başladığımızı Kızılhaç’a bildirdik” açıklamasında bulundu. Filistin Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Youssef Abu Alreesh yaptığı açıklamada İsrail askerlerinin etrafını tamamen kuşattığı hastanedeki cenazelerin defnedilebilmesi için hastane yerleşkesinde toplu mezar kazıldığını duyurdu. Fransız AFP haber ajansı için çalışan bir gazeteci , çürüyen ceset kokusunun hastanenin her yerine yayıldığını açıkladı. Şifa Hastanesi’nin müdür Selmiyye, hastanedeki 179 kişinin “toplu mezara” gömüldüğünü söylerken, gömülenler arasında 7 bebek ile 29 yoğun bakım hastasının bulunduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir