İliç maden faciasında son durum ne, siyasi sorumlular hesap verecek mi?

İliç Maden Faciası ve Cezasızlık Tartışmaları

İliç’teki maden kazasında yaşanan çökme, işçilerin ölümüne ve çevre felaketine neden oldu. Ancak hazırlanan iddianamede siyasiler ve bürokratların sorumluluğuyla ilgili detayların yer almaması dikkat çekti.

13 Şubat 2024 tarihinde Anagold Madencilik’e ait maden ocağında gerçekleşen faciada 9 işçi hayatını kaybederken, 2 işçi de yaralandı. Hazırlanan iddianameye göre, tutuklu 8’i olmak üzere toplam 43 sanığın 2 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

Duvar gazetesinden Duygu Kıt’ın haberine göre; İliç’te yaşanan faciada, şirkete kapasite artışı izni veren kurumların sorumluluğu tartışma konusu haline geldi. Avukat Mürsel Ünder, siyasi sorumluların yargılanmadığı ve cezasızlık politikasının tercih edildiği bir sürecin yaşandığını belirtti.

“Ek rapor siyasetin yargıya müdahalesi konusunda kritik bir nokta”

Ünder, cezasızlık politikasının ek rapor ile başladığına dikkat çekerek, siyasetçilerin ve bürokratların soruşturmadan çıkarıldığını vurguladı. Ek raporun süreci değiştirdiğini ve sorumlulukların belirlenemediğini ifade etti.

“Katliamda Murat Kurum’un rolü göz ardı edilmemeli”

İddianamenin iş yeri bazlı sorumluları belirttiğini ancak kamu görevlileri ile ilgili kısmın eksik olduğunu söyleyen Ünder, Murat Kurum’un da sorumluluğunun araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Son olarak Ünder, “İliç, Türkiye’deki cezasızlık kültürünün bir parçasıdır” diyerek, kamu görevlilerinin ve siyasilerin yargılanmamasının iş cinayetleri ve işçi katliamlarında sıklıkla yaşanan bir durum olduğunu belirtti.

“İliç, tasarlanmış bir cinayet”

Ünder’in ifadelerine göre, İliç’te yaşanan facia örgütlü bir yapı tarafından organize edilmiş ve suç işlemeye hazır kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle sorumluların doğru şekilde cezalandırılması gerektiği vurgulanmıştır.

Related Posts

İzmir’de rüşvet operasyonu: 12 tutuklama

İzmir’in Menemen ilçesindeki serbest bölgede rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 25 şüpheliden 12’si tutuklandı.

‘Turpunan şalgamınan devlet idare edilemez’ demişti! Yozgatlı çiftçi Abdullah Ceylan’ın o konuşmasının arka planındaki ayrıntılar ortaya çıktı

CHP’nin Yozgat mitinginde konuşan çiftçi Abdullah Ceylan’ın “Turpunan, şalgamınan devlet idare edilmez” sözleri sosyal medyada gündem oldu. ‘Siyaset literatürüne yeni bir deyim’ olarak yorumlanan sözleri sarf eden çiftçi Ceylan’ın o konuşmasının arka planındaki ayrıntılar ortaya çıktı.

Mardin’de fıstık yetiştiriciliğine rağbet artıyor

Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçelerinde günden güne fıstık yetiştiriciliğine rağbet artıyor.

Anadolu Otoyolu’nda otobüs yangını

Hatay’dan İstanbul’a giden yolcu otobüsü, Anadolu Otoyolu’nun Düzce kesiminde seyir halindeyken alev alev yandı. Yangında can kaybı yaşanmadı.

Şam’dan ABD’nin şartlarına mektuplu yanıt: “Suriye, İsrail’e tehdit oluşturmayacak”

ABD’nin yaptırımların hafifletilmesi için öne sürdüğü şartlara Suriye’nin yazılı olarak yanıt verdiği iddia edildi. Mektupta ABD’nin sekiz talebinden beşinin ele alındığı belirtildi.

CIA yetkilisinin oğlu Rusya için savaşırken öldü

Üst düzey bir CIA yetkilisini oğlu, Rusya saflarında savaşırken hayatını kaybetti. Rus hükümeti tarafından bilgilendirilen aile, sadece oğullarının Ukrayna sınırları içinde öldürüldüğünü öğrenebildi. Genç adam, annesi üst düzey bir devlet yetkilisi olduğu halde ABD karşıtlığıyla dikkat çekiyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir