Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Değerlendirmelerde Bulundu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi işsizlik oranı ile geniş tanımlı işsizlik oranının arasındaki farklılığın nedenlerini vekiller sordu. Karahan, geniş tanımlı işsizliğin neden resmi işsizlik oranından farklı hareket ettiğine dair iki popüler görüş olduğunu belirtti.

“Bunlardan ilki, iş bulamayacağına inanan insanların umutsuzluğa kapılarak iş aramayı bırakması; ikincisi ise yarı zamanlı çalışan ama tam zamanlı iş arayan ve mevcut işlerinden memnun olmayan kişilerin artması” diyen Karahan, geniş tanımlı işsizliğin yalnızca umutsuz insanlardan veya yarı zamanlı çalışanlardan kaynaklanmadığının altını çizdi.

Karahan, geniş tanımlı işsizlik kavramının, sadece iş arayan farklı işlerde istihdam arayan tam zamanlı çalışanları da içerdiğini ve bu kişilerin %60’ının zaten tam zamanlı çalıştığını vurgulayarak, “Bu durum, salgın sırasında çalışma koşullarının değiştirilmesine yönelik bir talebin bir yansımasıdır” dedi.

Ayrıca, haftada 40 saatten fazla çalışmak isteyenlerin oranının artış gösterdiğini ve yarı zamanlı çalışanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Karahan, “Bu durum, farklı işlerde çalışmak isteyenlerin sadece yarı zamanlı olanlar değil, diğerlerini de kapsadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Geniş Tanımlı İşsizlik Verileri

Geniş tanımlı işsizlik oranlarının resmi işsizlik verilerinden daha yüksek olduğunu belirten Karahan, TÜİK verilerine göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının %8,7 iken geniş tanımlı işsizlik oranının %26,7 olduğunu açıkladı. Bu verilerle işsizlik oranının 12 yılın en düşük seviyesine gerilerken, geniş tanımlı işsizliğin zirve yaptığı görüldü.

2025 yılı verilerine bakıldığında ise, işsizlik oranının ocak ayında %8,4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %28,1 olduğu belirlendi. Şubat ayında ise bu oranlar sırasıyla %8,2 ve %28,4 olarak gerçekleşti. Mart 2025 itibariyle ise işsizlik oranı %7,9 seviyesindeyken geniş tanımlı işsizlik %28,8 olarak kaydedildi.

Related Posts

Brent petrolde yükseliş rüzgârı: Küresel ticaret fiyatları zıplatıyor! (9 Mayıs 2025)

Dün 63,02 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 63,01 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,01 artarak 63,02 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü …

Servet sahiplerine yönelik vergi artışı gündemde

ABD Başkanı Donald Trump, gündemde yerini alan vergi indirimlerini desteklemek amacıyla en zenginlerin vergi oranlarını artırmaya planlıyor. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Trump, yıllık geliri en az 2,5 milyon dolar olan bireyler veya 5 milyon …

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2025 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı …

Gram altın düşüyor

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Altın yeni haftaya yüksek girdi ancak …

Doğum borçlanması var ama herkese yok: İşte gözden kaçan detaylar!

Merhaba Kıymetli Okuyucularım, sizlerde tarafıma sorularınızı [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Kadın çalışıyor, üretiyor, emek veriyor. Sonra bir gün anne oluyor. Anne olmakla birlikte iş hayatından bir süreliğine kopuyor …

Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası tarafından faiz artışlarına gidilmesiyle birlikte piyasada tüm faiz enstrümanlarında oranlar yükselirken, yatırımcıların gözü mevduatlara çevrildi. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 52’ye kadar yükselen mevduat faizlerinde bu hafta itibarıyla en yüksek oran değişti. Parasını 1 yıllık süreçte mevduata bağlayanlar için kümülatif getiri ise daha yüksek. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir