Marmara’da müsilaj artabilir

Marmara Denizi’nde müsilaj görülme sıklığı artabilir.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi’nde 2007’de başlayıp 2008’de devam eden ve 2009’da bilimsel olarak sürdüğü halde görünen etkisinin az olduğu bir müsilaj sürecinin yaşandığını belirtti.

Söz konusu yıllardaki müsilajın 2021’deki masif kütle halinde görülen müsilaja en çok benzeyen oluşum olduğunu bildiren Gazioğlu, 2025’in, müsilaj bakımından yoğun bir yıl olacağına dair çok fazla verileri olduğunu ifade etti.

Gazioğlu, “Özellikle Güney Marmara’da bunu bekliyorduk ama tüm Marmara’ya yayılması, Kuzey Marmara’ya gelmesi biraz şaşırtıcı oldu. Bu, belli frekanslarla bunun sık yaşanabileceğini gösteriyor. Umarız ve dileriz ki bir önceki 2021 hadisesi gibi bu bir yıllık bir süreç olsun ve yapı çok fazla kendisini geliştiremeden bitsin.” dedi.

“DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKEN UNSURLAR VAR”

Müsilajın görülme sıklığının artabileceği tespitini paylaşan Gazioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şartlar devam ettiği sürece biz bunu sıklıkla göreceğimizi düşünüyoruz. Bu sene belki çok kısa bir süreç içinde hayatımıza girecek, çıkacak ama seneye bunu yaşamamamız için ortamda değiştirmemiz gereken unsurlar var.

Bunlar nedir? İklim değişikliği, atmosferdeki ısınma, deniz suyunun soğuyamaması, denizlerdeki durgunluk çok kolay değiştirilemeyecek olaylar ama denize giren atık miktarını azaltabiliriz. Durağan koy, körfezlerde tedbirlerimizi almamız gerekiyor.”

“FRENE BASTIK AMA ARABA HALA GİDİYOR”

Marmara Denizi’nde 2021’deki müsilaj oluşumunun evre evre meydana geldiğini, genç ve yaşlı müsilaj yapılarının birlikte deniz yüzeyinde görülebildiğini aktaran Gazioğlu, bu yıl ise genç ve çok fazla kalıcı olmadan sistemden yok olan bir müsilajla karşı karşıya olunduğu bilgisini verdi.

Gazioğlu, “Sonuçta müsilaj hadisesi yaşanıyor, dipte çok yoğun olarak yaşanıyor ama görseli yüzeye verince zaten herkes alarma geçiyor. Oysa yaklaşık 2-3 aydır özellikle Marmara’nın güneyinde, dipte çok yoğun müsilaj olduğunu biliyoruz. Bir önceki (2007-2009 arasındaki) hadiseden 2021’e kadar geçen süreden daha kısa bir zamanda yeni bir müsilaj hadisesi ile karşılaştık. Demek ki arabanın frenine bastık ama araba hala gidiyor yani frene daha sert basmamız gereken hususlar var sistemde.” diye konuştu.

Related Posts

Trump “Teslim olun” dedi: İsrail ABD’nin savaşa katılacağını duyurdu

İsrail-İran hava savaşı beşinci gününe girerken ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Ali Hamaney’in korunduğu yerin bilindiğini ancak “şimdilik” İran liderini öldürme niyetinde olmadıklarını söyledi. Trump güvenlik toplantısının bitiminin ardından …

TBMM’de komisyonlarda seçim: AKP’ye geçen Serap Yazıcı Özbudun ‘Anayasa Komisyonu Başkanı’ oldu!

TBMM’de 28’inci yasama yılının ikinci dönemi için komisyonlarda yapılan seçimlerde üç komisyonun başkanı değişti. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanlığı’na AKP Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı’na AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan seçildi. Anayasa Komisyonu’nun yeni başkanı ise 23 Şubat’ta Yeni Yol grubundan AKP’ye katılan Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun oldu.

Bahçeli ‘Bayramdan sonra’ demişti: TBMM’de yine toplantıya katılmadı

MHP lideri Devlet Bahçeli, 27 Mayıs tarihinde yaptığı konuşmada, “Bayramdan sonra gruba geleceğim inşallah” ifadelerini kullandı. Ancak Bahçeli, bugün yine TBMM’deki grup toplantısına katılmadı.

Ronaldo’dan Trump’a forma hediyesi: Üzerindeki mesaj dikkat çekti

Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo, ABD Başkanı Donald Trump’a imzalı formasını göndererek dikkat çeken bir mesaj paylaştı. Forma üzerindeki not, dünya gündeminde yankı uyandırdı.

Onlarca sipariş verip kuryeleri kapıya yığdı; kim olduğu bulunamadı

Eyüpsultan’da bir kişi, farklı restoran ve uygulamalardan kapıda ödeme yöntemiyle çok sayıda yemek siparişi verdi. Kapıyı açan olmazk3n motokuryelerin evin önünde siparişleri teslim etmek ve ödeme almak için beklediği anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Siber saldırılar, sabotajlar, hava bombardımanları… İşte dünyanın gündemindeki Natanz Nükleer Santrali

İsrail’in İran’a saldırıları devam ederken, hedeflerden biri olan Natanz Nükleer Santrali gündeme oturdu. Tüm dünya santralde bir sızıntı olup olmadığına odaklanırken Atom Enerjisi Kurulu kirlilik tespit ettiğini açıkladı. İran’ın uranyum zenginleştirme programını yürüttüğü tesisin yer üstünde kalan kısmının İsrail füzelerinin hedefi olduğu belirtildi. Ancak İran 2021’den bu yana uranyum zenginleştirme ünitelerini yeraltına inşa etmeye başladığı biliniyor. Batılı uzmanlar saldırıda yeraltındaki tesisin hasar görüp görmediğinin ise henüz bilinmediğini ifade efiyor. İşte tüm dünyanın merak ettiği Natanz Nükleer Tesisi’nin tarihi…