Satılık sudan ucuz otomobiller: Yedieminden çıkarılacak

Yediemin Otoparklarında Uzun Süre Bekleyen Araçlar Artık Satılacak!

Uzun yıllardır yediemin otoparklarını işgal eden binlerce araç, ekonomik zarara sebep oluyordu. Ancak geçen sene yürürlüğe giren 9. Yargı Paketi ile bu duruma düzenleme getirildi.

6 Aylık Süre ve Satış İzni

Yapılan düzenlemeyle, yediemin otoparklarında 6 aydan fazla süredir bekleyen 14 bin aracın satışına izin verildi. Genellikle ceza, vergi veya haciz gibi sebeplerle yedieminlerde tutulan bu araçlar, artık sadece 6 ay bekleyebilecekler. Bu süre içinde sahipleri tarafından alınmayan araçlar satışa çıkarılacak.

Araçların satışında vergi, ceza veya haciz gibi borçlar ayrıca ele alınacak ve yaklaşık 50 milyar lira gelir hedeflenmektedir.

Sahiplere Bildirim Yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, araçların satış süreci hakkında tebliğ yayınladı. Bu sürecin aşamaları şu şekildedir:

  • Emniyet ve Jandarma tarafından trafikten men edilen araçların sahiplerine bildirim yapılacak.
  • Bildirimin ardından 6 ay içinde sahipler araçlarını almazlarsa, araçlar çevre, şehircilik il müdürlükleri veya milli emlak müdürlükleri tarafından satılacak.

Hurda ve Kullanılabilir Araçlar

Araçların satış süreci, hurda olanlar ve hurda olmayanlar şeklinde ayrılacak. Hurda olan araçlar, belirlenen asgari bedelin altında olmamak şartıyla lisanslı firmalara pazarlık usulüyle satılacak.

14 Bin Araç Satışta

Araç sahiplerine gelir sağlayacak olan satışlar sonucunda elde edilen gelir, alacaklı kamu kurumlarına aktarılacak. Kalan tutar araç sahiplerine bildirilerek, bir ay içerisinde ödeme yapılacak. Beş yıl içinde başvuru yapılmazsa, kalan para Hazine’ye gelir olarak kaydedilecek.

Yediemin, Otopark ve Çekici İşletmeleri Dernek Başkanı Rasim Uluç, ülke genelinde 14 bin araç bulunduğunu ve satışlardan yaklaşık 50 milyar lira gelir elde edilmesini öngördüklerini belirtti.

Uluç, hurda olmayan araç parçalarının geri dönüşümüyle ülkenin yurtdışından hurda araç ithal etme ihtiyacının azalacağını vurgulayarak, “Koltuklar hariç neredeyse her parça geri dönüştürülebilir. Motor, cam, bakır kablolar gibi pek çok parça sanayide hammadde olarak yeniden kullanılacak.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Ferhat Göçer, Spotify ile görüştü: Abonelik ücretleri ve içerik gündemdeydi

Dijital müzik ekosisteminin geleceğine yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha güçlü biçimde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), müzik dünyasının dev dijital platformu Spotify ile kritik bir …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.