Ucuza beyaz ete ulaşmanın çözümü parçalanmış tavuk

2015 yılında kasaplarda tavuk parçalama yasağının getirilmesine sebep olan salmonella riski, tavuk satışlarını oldukça etkiledi. Fakat artan fiyatlar ve gıda enflasyonu, tavuğun tekrar kasap raflarına dönmesini gündeme getirdi.

Beyaz et fiyatlarında %30 indirim beklentisi

Dünya Gazetesi’nin haberine göre kasaplar, yasağın kaldırılması durumunda beyaz etin tüketiciye daha uygun fiyatlarla sunulabileceğini belirtiyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası’ndan Fatih Tavukçu, yasağın kalkması halinde tavuk kilogram fiyatında %30’luk bir indirimin yaşanabileceğini ifade etti. Tavuk parçalama izninin verilmesi, ucuz bir protein kaynağı olarak tüketicilere ve kasaplara yeni bir gelir kapısı olarak hizmet edebilir.

Tavuk parçalama yasağı neden getirildi

Salmonella riskine karşı 2015 yılında başlatılan tavuk parçalama yasağı, hijyen önlemleri çerçevesinde yürürlüğe konuldu. Uzmanlar, salmonella bakterisinin genellikle hayvan bağırsağından kaynaklandığını ve uygun kesim teknikleriyle bu riskin önlenebileceğini belirtiyor.

Kasapların önerisi: Hijyenik parçalama ve fiyat istikrarı

Kasap esnafı, tavuk parçalama izniyle birlikte yeni bir hijyen yönetmeliği oluşturma konusunda öneride bulunuyor. Kasaplar, ayrı bıçak ve tezgah kullanarak günlük belirli miktarlarda tavuk parçalama taahhüdünde bulunuyor. Bu yaklaşımla fiyat dalgalanmaları kontrol altına alınacak ve tüketicilere daha uygun fiyatlarla tavuk eti sunulabilecek.

Tüketiciler ucuz proteine ulaşacak

Kasapların yasağın kalkmasıyla birlikte karkas tavuğu kendilerinin parçalayarak satışa sunacaklarını belirten Tavukçu, bu yöntemin tavuk göğsü gibi pahalı ürünlerin fiyatını 150 liraya kadar düşürebileceğini kaydetti. “Mahalle Kasabımı Geri İstiyorum” projesi aracılığıyla kasapları tekrar canlandırma hedefleniyor.

İhracatta tavuk eti rakamları

Türkiye, 2023 yılında 2 milyon 376 bin ton beyaz et üretimi gerçekleştirdi. 400 bin tonu ihraç edilirken, kilogram başına 1,65 dolar gelir elde edildi. İç piyasada ise tüketiciler yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Related Posts

Ferhat Göçer, Spotify ile görüştü: Abonelik ücretleri ve içerik gündemdeydi

Dijital müzik ekosisteminin geleceğine yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha güçlü biçimde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), müzik dünyasının dev dijital platformu Spotify ile kritik bir …

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.