Venüs’ün Etrafında Gizlenen Tehlikeli Asteroit Kuşağı
Dünya’ya çarpan gök cisimleri genellikle atmosfere girerken toza dönüşüyor ve doğrudan bir tehlike oluşturmuyor. Ancak bu durum, potansiyel olarak tehlikeli olan daha büyük gök cisimlerinin varlığını ortadan kaldırmıyor. Kongre, NASA’ya 20 yıl önce küçük dünyamızı tehdit edebilecek asteroitleri bulma direktifi verdi ve o zamandan bu yana büyük ilerlemeler kaydedildi.
Yapılan araştırmalar sonucunda Venüs’ün etrafında gizlenen ve Dünya için risk oluşturabilecek asteroit kuşağı tespit edildi. Asteroitler, Güneş etrafında benzer bir yörüngeyi paylaşıyorlar, ancak tamamen zararsız değiller. Potansiyel tehdit oluşturan bu asteroitlerin 140 metreden daha büyük olduğu belirtiliyor.
Valerio Carruba önderliğindeki São Paulo Üniversitesi araştırması, bilim insanlarını zorlayan bir durumu ortaya koydu. Venüs’ün etrafında 20’den fazla eş yörüngeli asteroitin olduğu düşünülse de tespit etmek oldukça zor.
Bu asteroitlerin yörüngeleri, yaklaşık 150 yıllık bir süre olan “Lyapunov zamanı”nda kaotik ve öngörülemez hale geliyor. Araştırmacılar, bu asteroitlerin dijital klonlarını yarattılar ve yörünge simülasyonları yaparak Dünya’ya potansiyel tehdit oluşturabileceklerini belirttiler. Ancak bu asteroitler, genellikle Güneş’in parıltısı tarafından gizlendikleri için sadece dar gözlem pencerelerinde görülebiliyorlar.
Vera Rubin Gözlemevi’nin 2025’te faaliyete geçmesi bekleniyor ve bu asteroit kuşağının yakalanmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ancak Rubin’in kamerasının tüm popülasyonu yakalamak için yeterli olmayabileceği belirtiliyor.