Yatırımcıya ağır darbe: Ekonomi yönetiminden dev vergi kararı!

Uzun vadeli TL yatırımlarını desteklemek amacıyla alınan kararlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yatırım fonları ve kısa vadeli mevduata uygulanan stopaj oranları, geçtiğimiz yıllarda kademeli şekilde artırılmıştı. Bu kez ise Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 17,5 seviyesine çıkarıldı.

Kısa Vadeyi Tercih Edenler Olumsuz Etkilenecek

Türkiye’de uygulanan mevcut ekonomi politikaları ve siyasal koşullar nedeniyle mevduatlarını kısa vadede değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar, yeni stopaj oranlarından olumsuz etkilenecek. Bugünden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre, mevduatını 6 ayın üzerinde vadeli bağlamayanların faiz gelirinden daha yüksek oranda vergi kesintisi yapılacak.

Uzun Vadede Getiri Artıyor

Yeni düzenleme kapsamında, 1 yıla kadar olan vadeli mevduatlar için de stopaj oranı yükseltildi. Buna göre, 1 yıllık mevduat hesaplarında stopaj artık daha yüksek oranda uygulanacak. Ancak, stopaj oranı sıfır olan yatırım fonlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve vergi avantajı korunmuş oldu.

Uzmanlardan Stopaj Değerlendirmesi

Ekonomistler, yapılan değişikliklerin bireysel yatırımcılar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Dr. Burcu Aydın, “Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj yine arttı… Mevcut hesapta yüksek stopaja takılmamak için, yeni yatırıma yeni hesap açın” dedi.

Ömer Rıfat Gencal ise düzenlemeyi, “Bireyler için örtülü faiz indirimi…” sözleriyle yorumladı. Ali Çufadar ise yapılan artışın sıcak para üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Vergiden muaf olan sıcak paraya daha yüksek faiz ödenir” ifadesini kullandı.

Vergi Gelirine Katkısı Tartışmalı

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, yapılan düzenlemenin bütçeye sınırlı etkisi olacağını savunarak, “Gelir vergisi hasılatına etkisi düşük olur… Sıfır stopaj oranlı fonlarda vergi avantajı devam eder” değerlendirmesinde bulundu.

Dövizi Tercih Yerine TL’ye Yönelim mi Bekleniyor?

Ekonomist İris Cibre ise değişikliğin dövize yönelimi artırmayacağı görüşünde. “Zaten TL faizde olanların stopajı eskisinden devam, bu yüzden dövize koşmayacak” dedi. Bu görüşe paralel olarak, yatırımcıların yeni pozisyon alırken fon değişiminde daha temkinli hareket edeceği de vurgulandı.

Stopaj Artışı Piyasalarda Neyi Değiştirir?

Ekonomist Orkun Gödek ise stopaj oranındaki artışı beklenmedik bir adım olarak değerlendirdi. Açıklamasında çok yönlü düşünülmesi gerektiğine işaret ederek, faiz indirim beklentilerinin dengelenebileceğini, maliye tarafında ise gelir artırıcı adımların süreceğini ifade etti. Gödek, “Net/net matematik her zaman kazanır… TCMB’nin faizi ayarlama sürecinde dün de rezerv+DTH eğilimi masadaydı, bugün de. Değişen bir şey yok” dedi.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor